Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37236014
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
9011
22103
97935
36975102
406538
741627
37236014

Ваш IP: 18.188.40.207
20 квітня 2024 12:27

Проблеми сміття очима дітей

автор та керівник проектів «Зелена школа» та «Безпечне довкілля через зменшення кількості сміття» Лариса Степанець, представник ГО «Наше Поділля» Юрій Степанець, директор Вінницького районного методичного центру закладів освіти Олена Наскальна, помічник народного депутата України Олександра Домбровського Олександр Козяр й представники 5 шкіл району, що активно працюють, аби реалізувати вищезазначені екологічні проекти.

За словами координаторів проекту, його основна мета - не просто навчити дітей сортуванню відходів, а виховати екологічно свідомого школяра, який в подальшому не тільки самостійно сортуватиме сміття, а й навчить цьому членів своєї родини, а згодом сусідів та мешканців населених пунктів. Адже нині питання сортування та переробки сміття є надзвичайно актуальним та важливим. Для довідки: сім відсотків українських земель покриті непотребом, і з кожним роком його кількість лише зростає.

- Головна мета проекту - формування екологічної свідомості школярів не тільки теоретичним шляхом, а й за допомогою практичних дій, замість нудних занять - екологічні тренінги та ігри. Учням не тільки розповідають про те, як варто сортувати сміття та для чого це потрібно, а й заохочують приносити відсортовані відходи в школу та отримувати за це винагороду. Як винагороду діти отримують подяки, грамоти та символічні призи, а на інші 50% коштів, отриманих від здачі вторинної сировини, школа закуповує необхідний їй інвентар. Навчальні заклади є ідеальним майданчиком для впровадження подібної екоосвіти та гарною мотивацією для учнів змінити екологічну ситуацію у своїй місцевості. Сподіваємось, що через шкільні акції зможемо вплинути і на батьків та односельців. - зазначили виступаючі. Також вони мовили, що згадані проекти не просто навчають дітей екологічній освіті, але й сприяють їх економічній освіті, навчають працювати у команді, брати на себе відповідальність. Наголосили, що для того, аби вчителям було легше пояснити учням про види сміття, є книжечки, буклети, листівки та інформативні матеріали для юні та дорослих, де детально розказують, як слід сортувати відходи і для чого.

Власним досвідом поділились і координатори та учні проектів шкіл, що беруть участь в проекті. Зокрема, вони наголосили, що у кожного навчального закладу у зазначеному напрямку є здобутки, у когось більші, у когось менші, розповіли про власні напрацювання, враження, подякували організаторам «Зеленої школи» та наголосили, що подібні проекти потрібно впроваджувати в усіх школах не лише району, але й України.

Нині проекти «Зелена школа» та «Безпечне довкілля через зменшення кількості сміття» впроваджені та успішно діють у Стрижавці, Мізяківських Хуторах та Стадниці, Агрономічному й Бохониках.

Відтак найкращих учнів та координаторів було нагороджено грамотами та цінними подарунками, наданими народним обранцем Олександром Домбровським.

Зазначимо, що з 1 січня 2018 р. в Україні набуде чинності закон, згідно з яким сортувати сміття стане нормою для всіх. У випадку його невиконання передбачено штраф у розмірі 64 тис.грн. Відтак давайте разом переймати гарний та корисний досвід «Зеленої школи» і ставати екологічно свідомими громадянами.

Джерело : регіональна газета «Подільська зоря»

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.