Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37283972
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
7958
17333
25291
37138079
454496
741627
37283972

Ваш IP: 3.141.100.120
23 квітня 2024 15:25

Про оперативну школу методичної служби для вихователів дітей старшого дошкільного віку

Проте навіть не досягнувши подібних висот, але залишившись самодостатньою, зумівши самореалізуватися і зберегти при цьому свою індивідуальність, людина буде щасливою, а отже, зробить щасливими інших.

Нині життя істотно змінює вимоги до виховання успішної людини. Тож актуальними є пошуки таких форм роботи, які б допомогли б виявити, підтримати й розвинути таланти дітей, забезпечити їх самореалізацію. Найбільш значущим для розвитку художньо-творчих здібностей є старший дошкільний вік.

То як зберегти дитячу індивідуальність? Як найповніше реалізувати її потенціал? Як ліпше відчинити дітям вікно в життя? Як виховати ціннісне ставлення до краси навколишнього світу, бажання її примножувати, бути добрішими та людянішими? Наблизити дітей до усвідомлення свого призначення в житті, сформувати  цілісність сенсорних образів навколишнього світу, навчити їх помічати цікаве й відчути естетичне в піснях, іграх, малюнках ...

Ці запитання нині турбують педагогів-дошкільників. Відшукати відповіді на них педагогам закладів дошкільної освіти району спробували допомогти працівники колективу «Журавлика» села Стадниці (завідувач Оксана Мельник).

Тож, 23.11.2017 року, під коригуванням Світлани Коваль, методиста КУ «Вінницький районний методичний центр закладів освіти» ВРР, саме на базі Стадницького дитячого садка, відбулася оперативна школа методичної служби для вихователів дітей старшого дошкільного віку.

Неповторно та переконливо педагоги «Журавлика» продемонстрували власний досвід роботи: як вчити дітей нетрадиційним технікам малювання, поєднуючи різний матеріал і техніку зображення, самостійно визначати задум, способи і форми його втілення, технічно грамотно застосовувати нетрадиційні і традиційні способи малювання, розуміти значимість своєї роботи, відчувати радість і задоволення від творчої роботи.

А ще, учасники заходу мали змогу дізнатися як саме:

- навчати дітей міркувати системно, розуміючи процеси;

- розвивати дитячу творчість і творчу уяву шляхом створення

творчих ситуацій в художньо-образотворчої діяльності;

- виховувати у дітей естетичне ставлення до навколишнього світу;

- розуміти і створювати художні образи;

- створювати в групі сприятливі психолого-педагогічні умови для

творчої самореалізації кожної дитини.

Незабутні враження та повагу справила картинна галерея «Талановиті пальчики» маленьких, але досить талановитих художників.

Переглянувши інтегроване заняття із зображувальної діяльності: «Чарівна Жар-птиця», присутні дозволили собі побути дітьми під час виконання техніки Ебру, відчути світлу радість та захоплення, щиро порадіти досягнутому завдяки «Танцюючим фарбам»!

Така надзвичайна діяльність не залишила байдужою жодного, тому всі до одного, із задоволенням, взяли участь у майстер-класі, який провела Оксана Козак, вихователь дітей старшої групи «Журавлика», у своїй педагогічній майстерні.

Власне, дитина, пізнаючи навколишній світ, як губка, вбирає інформацію й активно набуває досвіду співжиття з дорослими і ровесниками. І від того, як ми дорослі навчимо любити власну країну, розуміти себе і толерантно ставитися до інших, як навчимо активно діяти  і творчо розв’язувати проблеми, залежить майбутнє нашої країни. Адже, ще такі маленькі громадяни вже завтра творитимуть майбутнє держави.

Тож життєво необхідно, щоб поруч із дитиною, яка зростає  повсякчас перебували творчі, небайдужі дорослі, здатні не лише зацікавити своїх вихованців, а наповнити їхнє життя духовними смислами, навчити бачити красу в природі, рукотворному світі й, безумовно, у самій людині та її вчинках.

Здавна вихователя вважають скульптором, творцем дитячих душ. Він постійно перебуває в пошуку нових методик, запитує себе – що буде ліпше і принесе дітям більше користі?

Оксана Василівна, яскрава індивідуальність, юний педагог наділений талантом та майстерністю,  працюючи з дошкільниками повсякчас підтримує їх живий інтерес, пробуджує фантазію та спонукає до продукування нових ідей.

Ми вдячні колективу «Журавлика»,  за ті сили, любов, віру, творчість і натхненність, які ви вкладаєте у дітей. За те, що навчаєте їх створювати прекрасне власноруч.

Сподіваємося, що щире захоплення і бажання залучити своїх вихованців до цікавої зображувальної діяльності викличе творчий інтерес і у педагогів інших закладів району.

Пам'ятайте, що лише творчий та цілеспрямований педагог, що повсякчас прагне до саморозвитку, може виховати  гармонійно та всебічно розвинених особистостей.

«У Базовому компоненті дошкільної освіти у розділі «Культура» зазначається, що дитина повинна прагнути відійти від шаблону, виявляти вигадку та фантазію, винахідливість, експериментувати, вдосконалювати. При цьому вона має вміти передавати свої думки, почуття, стан, настрій, фантазії через образотворчу діяльність. Тому тема інновацій у освіті, завжди, залишається актуальною», - прокоментувала Світлана Коваль, методист Комунальної установи «Вінницький районний методичний центр закладів освіти» Вінницької районної ради.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.