Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37324413
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
665
30746
65732
37138079
494937
741627
37324413

Ваш IP: 18.217.84.171
25 квітня 2024 01:08

Будьте обережні під час грози!

Блискавка – це іскровий розряд електростатичного заряду кучової хмари, який супроводжується сліпучим спалахом та різким звуком (громом).

Розряд блискавки характеризується  великою силою струму, а його температура досягає 300 тисяч градусів Цельсія. Дерево при влучанні блискавки розщеплюється і може навіть загорітися. Розщеплення дерева стається внаслідок внутрішнього вибуху через миттєве випаровування внутрішньої вологи деревини.

Пряме влучання блискавки в людину звичайно закінчується летальним результатом. Щорічно в світі від блискавки гине близько 3 тисяч людей.

Куди влучає блискавка? Розряд статичної електрики звичайно проходить по шляху найменшого електричного опору. Так як між найвищим предметом серед аналогічних  і кучовою хмарою відстань менше, значить менше і електричний опір. Відповідно, блискавка вразить в першу чергу високий предмет.

Як підготуватися до блискавки?

Для зниження небезпеки враження блискавкою об’єктів, будівель і споруд влаштовується блискавкозахист у вигляді заземлених металевих щогл і натягнутих високо над спорудами об’єктів проводами. Перед виїздом на природу уточніть прогноз погоди. Якщо передбачається гроза, то перенесіть виїзд на інший день.

Якщо ви помітили грозовий фронт, в першу чергу визначте приблизну відстань до нього по часу затримки розкату грому від спалаху блискавки, а також оцініть, приближається чи віддаляється фронт. Оскільки швидкість світла величезна (300 тисяч км/с), спалах блискавки ми бачимо миттєво. Отже, затримка звуку буде визначатися відстанню і його швидкістю (близько 240 м/с). Наприклад, якщо після спалаху до грому пройшло 5 секунд, то відстань до грозового фронту становить 340 м/с Х 5 = 1700 м. Якщо запізнення звуку росте, то грозовий фронт віддаляється, а якщо запізнення звуку скорочується - грозовий фронт приближається.

Як діяти під час грози?

Блискавка небезпечна тоді, коли вслід за спалахом іде розкат грому. В цьому випадку будьте надзвичайно обережні.

Якщо ви знаходитесь в сільській місцевості, закрийте вікна, двері, димоходи та вентиляційні отвори. Не розпалюйте пічку, оскільки високотемпературні гази, що виходять з пічної труби, мають низький опір. Не розмовляйте по телефону. Блискавка іноді влучає в натягнуті між стовпами проводи.

Під час ударів блискавки не підходьте близько до електропроводки, блискавковідводу, водостоків з дахів будинків, антени, не стійте поряд з вікном, по можливості вимкніть телевізор, радіо, інші електроприлади. Якщо ви знаходитесь в лісі, заховайтесь на низькорослій ділянці лісових насаджень. Не ховайтесь поблизу високих дерев, особливо сосен, дубів, тополь. При знаходженні у водоймищі вийдіть із води, відійдіть від берега, опустіться з підвищення в низину. В степу, полі або при відсутності укриття не лягайте на землю, підставляючи електричному струму все своє тіло, а присядьте в балці, яру чи в іншому природному заглибленні, обхвативши ноги руками. Якщо грозовий фронт застав вас під час занять спортом, терміново припиніть їх. Металеві предмети (гантеля, велосипед, мотоцикл) відкладіть в сторону. Відійдіть від них на 20-30 метрів. Якщо гроза застала вас в автомобілі, не залишайте його, при цьому закрийте вікна і опустіть антену радіоприймача.

Перша допомога при враженні блискавкою:

-         розстебнути одяг, укласти на спину, підкласти валик із одягу під шию, щоб створити кращу прохідність дихальних шляхів;

-         очистити порожнину рота від крові, слини, блювотних мас за допомогою бинта або носової хустинки, обгорнутої на вказівний палець;

-         у разі відсутності дихання розпочати штучне дихання способом „рот в рот” або „рот в ніс”;

-         в разі зупинки серця негайно почати одночасно робити закритий масаж серця та штучне дихання;

-         не можна закопувати постраждалого в землю;

-         у будь-якому випадку негайно звернутися за допомогою до лікаря.

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.