Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36716890
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
9543
24751
90706
36455495
626707
828250
36716890

Ваш IP: 44.206.227.65
28 березня 2024 11:23

Закінчення війни на Донбасі має залишатися пріоритетом для ОБСЄ – Володимир Зеленський на зустрічі з Анн Лінде

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з діючою головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде.

На початку Глава держави привітав Анн Лінде зі вступом на посаду діючого голови ОБСЄ та зазначив, що співпраця з Організацією є дуже важливою для України та українців.

«Ми хочемо подякувати від України всім представникам місії ОБСЄ за те, що підтримуєте Україну, підтримуєте завжди наш суверенітет і нашу територіальну цілісність», – сказав він.

Володимир Зеленський подякував Анн Лінде за її позицію стосовно того, що завершення війни на Донбасі дійсно є пріоритетом, та окремо зазначив, що потрібно активно порушувати питання повернення тимчасово окупованого Криму. Саме з цією метою Україна ініціювала створення міжнародного майданчика під назвою «Кримська платформа».

«Для нас дуже важливо визнавати, що і Крим, і Донбас – це Україна», – зауважив Президент.

Глава держави поінформував співрозмовницю про безпекову ситуацію на Донбасі, а також про зусилля, яких докладає українська сторона з метою досягнення миру.

Президент України вважає, що питання закінчення війни на Донбасі завжди обговорюється з українського боку на високому представницькому рівні, оскільки є надважливим для України. Саме тому на зустрічі, крім Глави держави, були присутні керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Швеція Андрій Плахотнюк, голова делегації України в Тристоронній контактній групі, перший Президент України Леонід Кравчук, перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Руслан Демченко. 

Він наголосив, що Україна виконала всі домовленості, досягнуті на зустрічі лідерів «Нормандської четвірки» у грудні 2019 року. Однак з іншого боку відкрито лише один КПВВ, решту ж пунктів, збудованих Україною з гуманітарною метою, які мають надавати комфортні послуги людям, на окупованій території не відкривають. Також гальмується процес взаємного повернення утримуваних осіб, блокується доступ Міжнародного комітету Червоного Хреста до затриманих та робота місії ОБСЄ на окупованій території, розмінування та процес розведення військ на нових ділянках.

Водночас Глава держави зазначив, що в частині сталого припинення вогню на Донбасі є просування вперед, і понад шість місяців діє режим тиші. Хоча іноді він провокаційно порушується з боку бойовиків, та все ж завдяки заходам, що тривають з 27 липня 2020 року, вдалося в рази зменшити кількість загиблих військових і цивільних.

Співрозмовники обговорили питання, пов’язані з діяльністю Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Володимир Зеленський поінформував діючу голову про очікування України від роботи СММ ОБСЄ. Наголошено на необхідності посилення організаційної спроможності місії, її технічного потенціалу та фінансового забезпечення.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.