Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36751452
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
16985
27120
125268
36455495
661269
828250
36751452

Ваш IP: 3.231.222.84
29 березня 2024 14:26

В області налагоджено чітку систему взаємодії з громадами для надання необхідної допомоги переселенцям за потребами, - Сергій Борзов на зустрічі з представниками Генерального Директорату ЕСНО

17 травня, відбулась зустріч керівництва області з представниками Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення (ЕСНО).

До складу офіційної делегації увійшли: директор Генерального Директорату ЕСНО Андреас Папаконстантину, керівник відділу з питань України у штаб-квартирі ЕСНО в м. Брюссель Мартін Ташнер, кризовий гуманітарний координатор ЕСНО в Україні Йогос Капраніс та керівник проєктів в Офісі ЕСНО в Україні Володимир Кузка.

Вінниччину представляли: Начальник ОВА Сергій Борзов, перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна та заступник Андрій Кавунець.

Мета зустрічі – подальша координація співпраці задля забезпечення рівного доступу внутрішньо переміщених осіб у громадах Вінниччини до допомоги від міжнародних фондів.

Звертаючись до представників ЕСНО, Начальник ОВА Сергій Борзов зазначив: «У першу чергу, хочу подякувати у ваших особах Європейському Союзу, усім країнам-членам та їх народам за всебічну підтримку України у цей непростий час. Ми її відчуваємо на усіх напрямках. Висловлюю слова вдячності  за підтримку главі Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн, яка запустила ініціативу щодо мобілізації фінансів для програми відновлення та відбудови України. Це багатомільярдна програма.».

У свою чергу, Директор регіонального Директорату ЕСНО Андреас Папаконстантину зауважив: «Хочу подякувати вам за все, що ви робите. Зауважу, що Україна є абсолютним пріоритетом Європейського Союзу та його керівництва. Для нас дуже важлива зустріч з представниками органів державної влади на місцях для того, щоб розуміти, яка саме є потреба на сьогодні і яку допомогу необхідно надавати. Нам справді важко підібрати слова для того, щоб описати, наскільки ми захоплюємося сміливістю українців».

Пан Андреас також додав, що, на жаль, гуманітарна криза в Україні є чи не найбільшою, враховуючи кількість внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до відомостей Міжнародної організації з міграції, кількість таких осіб вже перевищує 8 мільйонів.

«Наразі розмір гуманітарного фінансування для України, який виділив ЄС, становить 243 мільйони євро. Звичайно, ця сума буде лише збільшуватися.Безумовно, в рамках цього фінансування, ми робимо все можливе для того, щоб допомога надходила якомога швидше до усіх тих, хто її потребує. Йдеться про внутрішньо переміщених осіб, а також про тих людей, які знайшли прихисток у країнах Євросоюзу – це близько шести мільйонів українців. Основна допомога, яку ми виділяємо, впроваджується через систему агенцій ООН, а також через міжнародні неурядові організації. Ми бачимо, що наразі є помітне зростання масштабу охоплення допомогою тих, хто її потребує. Більшість партнерів, яких ми фінансуємо, також надають допомогу у вигляді кешу, продуктових наборів, покращення умов проживання, системи охорони здоров'я, психологічно-соціальної допомоги тощо. Також більшість проєктів, які ними впроваджуються, реалізуються в партнерстві з місцевими урядовими організаціями. Для нас важливо почути вашу оцінку того, як саме ви бачите наше партнерство», - зазначивдиректор Генерального Директорату ЕСНО.

Інформуючи про поточну ситуацію, Сергій Борзов зауважив, що наразі область приймає біженців з усіх регіонів України, де відбуваються активні бойові дії.

«На постійному проживанні, починаючи з 24 лютого 2022 року, в області перебуває 162 556 вимушених переселенців, з них 1371 особа – це маломобільні люди, 45100 осіб – діти. В усіх громадах визначені відповідальні спеціалісти, які надають фахові консультації та реєструють внутрішньо переміщених осіб, щоб вони змогли отримати допомогу. Ми почали більше комунікувати з внутрішньо переміщеними особами, які проживають на території Вінниччини. Наша область прийняла чи не найбільше ВПО. Зауважу, що у нас все систематизовано, є контроль за наданням та розподілом гуманітарної допомоги, аби уникнути дублювання функцій. Коли створено належну систему, тоді немає залежності від кількості внутрішньо переміщених осіб, які проживають в регіоні на даний час. Усе відбувається згідно протоколів, а найважливіше – одразу є зворотній зв'язок», - зазначив Сергій Борзов.

Андреас Папаконстантину додав, що якщо раніше на теренах області рівень співпраці з гуманітарними партнерами був не найкращим, то зараз ситуація суттєво змінюється.

«Маємо суттєве покращення присутності і роботи гуманітарних організацій, але важливо обговорити наші подальші можливості співпраці, особливо в частині визначення пріоритетів у наданні гуманітарної допомоги, аби зрозуміти, куди нам разом далі рухатися. Гуманітарна допомога від Євросоюзу буде збільшуватися, але тут важливий і сам процес.Було так: спочатку гуманітарні партнери розпочали виплати, доки державні кошти для такої виплати не були ще наявні. Зараз є наявна державна програма грошової допомоги, тож нам важливо знайти синергію між цими двома процесами - урядовими ініціативами в цьому напрямку і міжнародною допомогою», - зауважив керівник Генерального Директорату ЕСНО.

Очільник області зазначив, що з практичної сторони, коли в країні йде війна, зменшується надходження податків. Саме тому кошти, які виплачує держава, є досить обтяжливими для бюджету. Це пов’язано із тим, що є багато інших витрат, в тому числі на обороно України. Найперше – це готівка, адже люди мають відчувати, що в них є  кошти на придбання найнеобхіднішого. На другому місці – продукти харчування.

«Оскільки програма була розрахована на три місяці, а війна продовжується, нам важливо розуміти, як саме ми маємо діяти далі і чи зможемо розраховувати на допомогу», - зазначив Сергій Борзов.

Андреас Папаконстантину додав: «Якщо буде потрібно продовжувати термін надання фінансової допомоги від міжнародних організацій, то в рамках додаткового фінансування, яке буде вділятися Європейським Союзом, вашапропозиція, звичайно, буде взята до уваги», - зауважив пан Андреас.

Під час зустрічі сторони також обговорили питання пріоритетності категорій населення, яким надаватиметься допомога. Йдеться про багатодітні родини, сім’ї з дітьми, особи з інвалідністю чи маломобільні категорії громадян.

Окрім допомоги внутрішньо переміщеним особам, Представники Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення (ЕСНО) розповіли про пакети фінансової допомоги, спрямовані на стримування економічної кризи та допомогу критичним галузям економіки.Також йшлося і про надання допомоги в галузі охорони здоров'я, гендерного насильства та допомогу щодо облаштування місць для проживання внутрішньо переміщених осіб.

Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна зазначила: «Ми маємо інформацію щодо тих місць проживання біженців, які є зараз, а також тих, які потенційно можуть бути використані для проживання людей, навіть в осінньо-зимовий період».

За її словами, від початку активних бойових дій більшість внутрішньо переміщених осіб, у першу чергу, були розміщені в облаштованих приміщеннях – садочках, школах, які повинні відновлювати свою роботу.«Водночас в деяких громадах є великі шкільні приміщення, які станом на зараз зайняті лише наполовину, тобто для навчального процесу учнів використовується лише частина будівлі, а інша може бути використана для внутрішньо переміщених осіб. Тобто йдеться про перелаштування,– зауважила Наталя Заболотна. Посадовиця також зауважила, що потрібна підтримка для перелаштування приватного сектору,адже в багатьох громадах є порожні помешкання, де ніхто не жив роками. Їх зараз займають переселенці, але, звичайно, вони не можуть самостійно облаштувати помешкання для комфортного перебування.

Члени делегації підкреслили, що вивчать це питання, та скоординують подальшу роботу.

«У першу чергу, важливо створити систему, яка буде працювати. Важливо, щоб вона була ефективною. В такому разі запрошуємо міжнародних партнерів системно працювати на території області».  – підкреслив Сергій Борзов.

Сторони також обговорили питання покращення координації роботи міжнародних фондів між собою на місцях, адже усі вони мають рівний доступ до інформації стосовно обсягу потреб колективних центрів, громад, який акумулюється у обласній військовій адміністрації.

На завершення зустрічі Начальник ОВА Сергій Борзов подякував за співпрацю та запевнив: «У тісній взаємодії та координації обласної військової адміністрації та міжнародних фондів, ми забезпечимо підтримку та допомогу тим, хто цього потребує. Я підтримую девіз пана Андреаса Папаконстантина: ми не можемо зробити все, але можемо зробити більше».

 

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.