Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36729232
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
21885
24751
103048
36455495
639049
828250
36729232

Ваш IP: 54.226.126.38
28 березня 2024 18:40

Спільна заява Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Прем’єр-міністра Словацької Республіки Едуарда Геґера

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Прем’єр-міністр Словацької Республіки Едуард Геґер зустрілися сьогодні в Ужгороді в ході робочого візиту Прем’єр-міністра Словацької Республіки в Україну.

Прем’єр-міністри констатували значний потенціал для подальшого розвитку українсько-словацького партнерства, в основі якого міцні добросусідські зв’язки, взаємна повага та спільні європейські цінності.

Прем’єр-міністри відзначили, що наочним результатом спільної роботи обох сторін є відновлення повноцінного функціонування Міжнародного аеропорту «Ужгород».

Прем’єр-міністр Словацької Республіки підтвердив, що словацька сторона підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах та не визнає окупацію Кримського півострову і міста Севастополь Російською Федерацією. У зв’язку з цим, прем’єр-міністри домовилися про посилення взаємодії в рамках Кримської платформи.

Прем’єр-міністри домовилися активізувати співпрацю в реалізації курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію, спрямовану на подальше поглиблення політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС, зокрема в контексті виконання Угоди про асоціацію. У цьому контексті Прем’єр-міністри підтримали важливість підписання Спільної декларації про визнання європейської перспективи України від 2 листопада 2021 року.

Прем’єр-міністри позитивно відзначили зростання торговельно-економічних показників між Україною та Словаччиною за останні роки, незважаючи на негативний вплив пандемічної кризи, зумовленої поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, та погодилися, що для нарощення двосторонньої торгівлі та участі словацького бізнесу в українських інвестиційних проектах є всі передумови. Крім цього, домовилися, що уряди обох країн разом працюватимуть на підтримку та взаємний захист інвестицій.

Прем’єр-міністри наголосили на стратегічному характері двосторонньої співпраці у сфері енергетики та енергетичної безпеки, підтвердили спільну зацікавленість у подальшому поглибленні співпраці у сфері транспортування та транзиту нафти та природного газу, інтеграції України до європейського ринку електроенергії та природного газу, включаючи синхронізацію електричної мережі України з ENTSO-E та газової системи України з ENTSO-G.

Прем’єр-міністри наголосили на необхідності запровадження прозорої системи торгівлі пропускними потужностями національних операторів електричних мереж шляхом проведення спільних аукціонів відповідно до правил ENTSO-E.

Прем’єр-міністри обговорили можливості збільшення поставок природного газу в Україну через територію Словацької Республіки та взяли до уваги, що це може відбутися лише у відповідності до домовленостей операторів газотранспортних систем обох країн.

Прем'єр-міністри високо оцінили позитивний розвиток співробітництва на рівні міністерств оборони і збройних сил та дійшли згоди, що військово-технічне співробітництво є перспективним напрямком для подальшого розвитку взаємовідносин.

Прем'єр-міністри висловили підтримку активізації розвитку транскордонного співробітництва між прикордонними регіонами, у тому числі у сфері координації планування регіонального розвитку та співпраці у підготовці та подачі заявок на фінансування спільних проектів з горизонтальних програм європейських структурних та інвестиційних фондів.

Прем’єр-міністри погодилися з необхідністю продовжити співпрацю щодо перспективних транспортних проектів, а також розвитку та розширенню транскордонної транспортної інфраструктури.

Прем’єр-міністри позитивно відзначили розвиток співпраці між Управлінням прикордонної поліції та поліції у справах іноземців Словацької Республіки, Фінансовим управлінням Словацької Республіки, Державною прикордонною службою України та Державною митною службою України щодо координації діяльності у сфері спільного управління кордонами.

Прем’єр-міністри констатували важливість діяльності існуючих двосторонніх механізмів, зокрема засідань Змішаної комісії з економічного, промислового та науково-технічного співробітництва, Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва, Комісії з питань національних меншин, освіти і культури. Домовилися про інституційну реформу міжурядових комісій з метою підвищення їхньої ефективності для подальшого розвитку двосторонніх відносин.

Прем’єр-міністри позитивно оцінили співробітництво у сфері забезпечення прав та інтересів національних меншин – української в Словаччині та словацької в Україні.

Прем’єр-міністри висловили спільну позицію, що українсько-словацьке партнерство є важливим надбанням як для двох країн, так і для центрально-європейського регіону та Європи загалом.

Прем’єр-міністри України та Словацької Республіки і надалі докладатимуть спільних зусиль для його зміцнення, розвитку та наповнення конкретним змістом.

Вчинено в м. Ужгород 12 листопада 2021 року у двох примірниках українською та словацькою мовами.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.