Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37221969
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
17069
19855
83890
36975102
392493
741627
37221969

Ваш IP: 18.191.5.239
19 квітня 2024 20:51

Реформи потрібні не заради самих реформ, а для полегшення життя громадян і бізнесу – Президент на засіданні Національної ради реформ

Президент України Володимир Зеленський провів засідання Національної ради реформ, на якому було розглянуто питання щодо доступності безготівкових розрахунків, змін до трудового законодавства, нової моделі розмитнення автомобілів, а також щодо земельних відносин.

Розпочинаючи засідання, Глава держави відзначив важливість зустрічей у межах Національної ради реформ, але наголосив на тому, що всі питання порядку денного мають доводитися до кінця та реалізовуватися повною мірою.

«Я хотів би, щоб наступного разу ми дійсно підсумували й почули результати всіх наших засідань Ради реформ. Мені здається, що це дуже важливо для наших громадян», – сказав Володимир Зеленський.

Президент також зазначив, що реформи необхідно проводити не заради самих реформ, а з метою поліпшення життя громадян та покращення бізнес-клімату в країні.

«Щоб реформи не були символічні, паперові, а щоб те, що ми тут озвучимо, мало результат. Бажаю нам усім серйозного результату заради наших людей», – наголосив Глава держави.

Голова Виконавчого комітету реформ Міхеіл Саакашвілі зазначив, що питання, які сьогодні стоять на порядку денному Національної ради реформ, дуже потрібні – вони нагальні, але не вирішувалися десятиліттями.

«Як закон про землю, і зараз ми обговорюємо імплементацію цього закону, який є революційним та історичним. Як сьогодні ми обговорюємо питання спрощення трудового законодавства. 30 років української незалежності ніхто не додумався не лише його спростити, а навпаки – все більше ускладнювали його для бізнесу і все більше бюрократизували Трудовий кодекс 1971 року», – повідомив Міхеіл Саакашвілі.

Національна рада реформ також розглянула питання впровадження нової моделі розмитнення автомобілів. Було зазначено, що через українську митницю щороку проходить близько 500 тис. автомобілів. Унаслідок маніпулювання з вартістю транспортних засобів у кишенях хабарників осідає приблизно 150 млн дол., а втрати бюджету сягають 300-400 млн дол. Тому пропонується передбачити автоматизовану прозору формулу, яка допоможе розраховувати вартість автомобіля за уніфікованими критеріями.

Розмитнити транспортний засіб буде можливо через портал державних послуг «Дія». Прогнозується, що протягом наступних п'яти років після запровадження нової моделі вартість розмитнення легкових автомобілів буде зменшено на 30%.

Також було розглянуто питання спрощення трудового законодавства для малого та середнього бізнесу (з кількістю працівників до 250 осіб). Зокрема, пропонується запровадження договірного режиму відносин між роботодавцем і працівниками, що полегшить роботодавцям ведення кадрових питань, адже більшість із них буде врегульована трудовим договором.

Це сприятиме збільшенню гнучкості ринку праці та кількості офіційно працевлаштованих осіб і зменшенню «тіньової» зайнятості, підвищенню надходжень до бюджету завдяки легалізації праці та стійкому економічному зростанню. Очікується, що буде подолано корупцію під час перевірок бізнесу з питань трудових відносин.

Крім того, під час засідання Нацради реформ було розглянуто питання зменшення комісійної винагороди за послуги еквайрингу (обслуговування платежів пластиковими картками).

Реагуючи на звернення 300 тис. компаній, у травні 2020 року уряд затвердив програму стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19, у якій вказувалася необхідність обмеження плати за еквайринг. У Верховній Раді вже зареєстрована низка законопроектів щодо зменшення комісії від суми цих транзакцій.

На засіданні Національної ради реформ також обговорювалося удосконалення системи управління та спрощення регулювання земельних відносин. Після передачі земель у власність територіальних громад вони зможуть самостійно ними розпоряджатися, органи місцевого самоврядування отримають право здійснювати контроль за самовільним зайняттям земельних ділянок та нецільовим використанням земель.

Після впровадження реформи продаж прав на земельні ділянки державної та комунальної власності відбуватиметься виключно на електронних аукціонах у єдиній державній електронній системі.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.