Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36734448
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
27101
24751
108264
36455495
644265
828250
36734448

Ваш IP: 18.206.12.31
28 березня 2024 23:38

Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на засіданні Кабінету Міністрів України

Рівно три місяці тому росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. За ці 3 місяці наш народ пережив більше випробувань, ніж за попередні 30 років незалежності. Сьогодні ми стоїмо перед найбільшими викликами за всю нашу сучасну історію. Але стратегічно Україна вже перемогла.

Кремлівський режим роками мріяв зупинити нашу інтеграцію на Захід. Для росії вступ України в ЄС означає остаточні похорони їхніх імперських амбіцій. Після повномасштабного вторгнення російське керівництво сподівалося, що інтеграція України в ЄС зупиниться. Натомість ми лише пришвидшили цей процес. Україна має амбітні цілі та системний план, як стати членом європейської родини найближчим часом.

Ми готові швидко провести необхідні зміни, впровадити необхідні європейські регуляції та інтегруватися в європейські проекти. Для цього нам не потрібно ні 10, ні 15 років. Ми довели, що можемо робити все це набагато швидше.

В середині березня Україна достроково приєдналася до європейської енергомережі ENTSO-E. Планувалося, що це можливо не раніше 2023 року, але злагоджена робота енергетиків, органів державної влади, дипломатів — і ми вже частина енергетичного Євросоюзу. Україна вже експортує свою електроенергію до Європи. Наприклад, у квітні експорт електроенергії до Польщі зріс на 35%, порівняно з довоєнним січнем. До кінця року ми плануємо розширити можливості українських енергетичних компаній і зможемо експортувати в ЄС близько 800 МВт електроенергії на добу. Це допоможе Європі відмовитися від споживання російського вугілля та зменшити споживання російського газу.

Ще одна сфера, у якій Україна активно інтегрується з Європою, – це перевезення та митниця. Ми плануємо найближчим часом підписати «митний безвіз». Тобто приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту. Цей документ – основа для переміщення товарів між країнами-членами ЄС. Ми вже застосовуємо відповідну комп’ютеризовану систему NCTS, і технічно готові приєднатися до відповідної Конвенції. Таке приєднання дозволить значно прискорити проходження митниці та пришвидшити потік товарів. Це краща якість митниці та нові можливості для українського бізнесу.

До того ж ми готуємося підписати Угоду з ЄС про лібералізацію автомобільних вантажних перевезень. Європейська Комісія вже рекомендувала країнам-членам лібералізувати такі перевезення з Україною. Робота в цьому напрямку йде активними темпами, адже в умовах блокування наших портів нам потрібно максимально збільшувати можливості західного кордону.

У цьому ж напрямку Україна активізувала й відкриття нових пунктів пропуску. Уже найближчим часом буде відкрито 2 таких пункти на західному кордоні. Амбітний план – перед Мінінфраструктури, Держприкордонслужбою та Митницею стоїть завдання у найближчі півроку створити пункти пропуску там, де вже є підведені автомобільні дороги або там, де можна оперативно такі дороги підвести.

Крім того, Україна розпочне етапне будівництво європейської колії, аби з’єднати нашу залізницю з європейською. Спочатку це буде сполучення великих вузлів та великих міст, а далі поступове розширення по всій країні.

Ще два проекти інтеграції, які ми активно просуваємо й плануємо невдовзі вийти на результат — це приєднання України до роумінгового простору ЄС та до єдиної зони платежів у європейській валюті SEPA. Перше дасть можливість здійснювати дзвінки між ЄС та Україною без додаткових витрат, а також дозволить українцям користуватися мобільним інтернетом за домашніми тарифами. Друге — приєднання України до Єдиної зони платежів — може відбутися вже влітку і дасть змогу робити перекази у євро без жодних комісій.

Ми активно впроваджуємо європейські правила фактично в кожному секторі економіки та сфері суспільних відносин. Вступ України в ЄС – це наша ключова геополітична мета на найближчі роки. Для цього нам не потрібно 15 років. Багато європейських лідерів це розуміють. Так само як вони розуміють, наскільки сильно змінилася геополітична карта Європи та світу після розв’язаної росією війни.

Україна може дати дуже багато оновленій Європі. Продовольча безпека, енергетичний перехід, діджиталізація, новий перспективний ринок, нові можливості для інвестицій і, звичайно, посилення колективної європейської безпеки, адже українська армія довела, що є однією з найсильніших у світі.

Український народ власною кров’ю довів, що ми гідні бути рівноправним членом Європейського Союзу. Тому ми сподіваємося і будемо переконувати наших союзників уже наступного місяця надати Україні статус кандидата на членство в ЄС.

Це продемонструє, що європейські країни дійсно поважають цінності боротьби за свободу та демократію, які вони колись здобували так само, як і Україна зараз.

Україна буде членом ЄС. У цьому навіть немає сумніву. Працюємо, аби зробити це якомога швидше.

Слава Україні!

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.