Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37170037
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
16038
15920
31958
36975102
340561
741627
37170037

Ваш IP: 3.137.192.3
16 квітня 2024 23:53

Голова Верховної Ради підтримує законопроект Президента щодо олігархів, але вважає, що формувати їхній перелік має спеціальний державний орган

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков підтримує президентський проект Закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№5599), але вважає, що визнавати особу олігархом має окремий державний орган, а не Рада національної безпеки та оборони. Про це Дмитро Разумков заявив під час брифінгу в Парламенті.

“Сама ідея правильна, багато слушних речей, є важливі аспекти, на яких дійсно варто сконцентрувати увагу”, - сказав він і додав, що водночас окремі положення законопроекту потребують уточнення.

Зокрема, Дмитро Разумков вбачає потенційний конфлікт інтересів у випадку, якщо РНБО буде наділене повноваженнями визнавати особу олігархом, оскільки до складу цього органу входять високопосадовці, які гіпотетично можуть бути пов’язані з олігархами. Як зазначив Голова Парламенту, важливим аспектом також є те, що немає виключного переліку посадовців, які входять до складу РНБО, - їх визначає Президент України.

“Персональний склад РНБО формує Президент України. Сьогодні в нас питань немає. Але цей закон приймається на 10 років. Ми бачили  різне в історії України, тому треба мати запобіжники, які б не дозволили в майбутньому маніпулювати таким серйозним інструментом”, - підкреслив Дмитро Разумков.

 

Крім того, Голова Верховної Ради пояснив, що РНБО є координаційним органом з питань національної безпеки і оборони при Президентові України, і йому не властива функція відносити громадян до певних категорій.

«Думаю, варто було б створити окремий орган, який би займався такими питаннями. Можливо, за аналогією з тими комісіями, які займаються відбором до НАБУ, САП, можливо із залученням міжнародних експертів -  це також було б ефективним механізмом», - сказав він.

Дмитро Разумков наголосив, що підтримує ідею декларування високопосадовцями своїх зустрічей з особами, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархами). Водночас він додав, що декларувати свої зустрічі мають не лише ті посадові особи, які обіймають політичні посади.

«Ви бачили в законопроекті, хто має декларувати зустрічі з представниками великого бізнесу чи хто входить до переліку олігархів. Я вважаю, що цей перелік має бути розширений за рахунок посадових і службових осіб, які мають суттєвий вплив на прийняття ключових рішень у державі, а також осіб, які займають посади патронатної служби», - сказав Голова Верховної Ради. «Будемо працювати над цим законопроектом», - зазначив він.

Дмитро Разумков переконаний, що наступним кроком після ухвалення законопроекту щодо запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті, має бути ухвалення законодавства про лобізм, яке дозволить бізнесу відкрито співпрацювати з державними органами.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.