Зернові та зернобобові культури зібрано на площі 754 тис. га. Середня урожайність зернової групи становить 64,2 ц/га, що вище минулорічного показника.
Варто відзначити, що до збирання залишилось 23 тис. га. кукурудзи на зерно. Середня урожайність цієї культури становить 76,1 ц/га, що на 6 ц/га вище минулорічного показника.
Погодні умови ускладнюють забезпечення цукрових заводів цукросировиною. Наразі в області працює 2 цукрові заводи. Один завершив сезон цукроваріння, два - тимчасово призупинили роботу через відсутність сировини, але планують її поновити після накопичення відповідного об’єму.
Окрім того, від початку виробничого сезону перероблено 1,85 млн. тонн цукросировини та виготовлено 263 тис. тонн цукру.
Посів озимих зернових під урожай 2026 року проведено на площі 303 тис. га, озимого ріпаку - 110 тис. га.
Перша декада грудня не внесла істотних змін в стан перезимівлі озимих культур. Середньодобова температура була близькою до біологічного мінімуму пшениці озимої.
Водночас посіви, сівбу яких проведено 20-30 жовтня мають відповідно 1 — 2 листки; за сівби 5 листопада — фазу шильця — початок першого листа, висота якого за першу декаду грудня зросла на 1-1,5 см. За сівби після 10 листопада більшість посівів не вийшли на поверхню ґрунту i знаходяться на стадії проростків на різній глибині від поверхні ґрунту. Але при цьому спостерігається більш активний ріст кореневої системи.
Дякуємо аграріям області за сумлінну працю та вагомий внесок у продовольчу безпеку регіону та країни.


