Пошук по сайту

Архів новин

Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
37849046
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
20283
14245
46532
37624934
368945
650625
37849046

Ваш IP: 3.22.71.188
15 травня 2024 19:27

РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 17 січня 2017 року № 17 "Про Комісію з питань захисту прав дитини при Вінницькій районній державній адміністрації"

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 17 січня 2017 року № 17

Про Комісію з питань захисту прав дитини при Вінницькій

районній державній адміністрації

 

Відповідно до п.9 статті 39, статті 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» та у зв’язку із кадровими змінами:

  1. Затвердити склад Комісії з питань захисту прав дитини при Вінницькій районній державній адміністрації, що додається.

2. Затвердити Положення про Комісію з питань захисту прав дитини при Вінницькій районній державній адміністрації, що додається.

3. Визнати такими, що втратили чинність, розпорядження голови районної державної адміністрації: від 17 листопада 2008 року № 2239 «Про створення Комісії з питань захисту прав дитини при Вінницькій районній державній адміністрації» та від 22 червня 2016 року № 343 «Про внесення змін до розпорядження голови районної державної адміністрації від 17 листопада 2008 року №2239 «Про створення Комісії з питань захисту прав дитини при Вінницькій районній державній адміністрації».

4. Контроль за виконання цього розпорядження залишаю за собою.

 

Голова  районної державної

адміністрації                                                                         М.І.ДЕМЧЕНКО

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови районної

державної адміністрації

від 17 січня 2017 року  № 17

 

СКЛАД

комісії з питань захисту прав дитини при

Вінницькій районній державній адміністрації

 

ДЕМЧЕНКО

Михайло Іванович

голова районної державної адміністрації,

голова Комісії

БЕГУС

Олег Михайлович

 

заступник голови районної державної

адміністрації, заступник голови Комісії

КУЧЕР

Юлія Вікторівна

 

 

начальник служби у справах дітей

районної державної адміністрації,

секретар Комісії

БОНДАР

Лариса Іванівна

директор Вінницького районного

центру соціальних служб для сім’ї,

дітей та молоді (за згодою)

 

МАЗУР

Володимир Петрович

 

начальник відділу культури та

туризму районної державної

адміністрації

РУДИЙ

Володимир Степанович

начальник відділу містобудування

та архітектури районної державної

адміністрації

СТАХОВ

Віталій Володимирович

 

начальник поліції Вінницького районного

відділення поліції Вінницького відділу поліції

головного управління Національної поліції у

Вінницькій області (за згодою)

ФОРОСТЯНА

Ольга Миколаївна

 

начальник юридичного відділу апарату

районної державної адміністрації

 

ХОДАЦЬКА Надія Петрівна

 

начальник управління праці та соціального

захисту населення районної державної

адміністрації

ЩЕРБАНЬ

Валерій Михайлович

заступник головного лікаря з питань

охорони материнства Вінницької центральної

районної клінічної лікарні  (за згодою)

___________________________________________

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови районної

державної адміністрації

від17 січня 2017року  № 17

ПОЛОЖЕННЯ

про Комісію з питань захисту прав дитини

при Вінницькій районній державній адміністрації

  1. 1. Загальні положення

1.1.         Комісія з питань захисту прав дитини (далі – Комісія) є консультативно-дорадчим органом, що утворюється головою Вінницької районної державної адміністрації.

1.2.         Комісія у своїй діяльності керується Конституцією УкраїниСімейним і Цивільним кодексами України, Законами України "Про місцеве самоврядування в Україні""Про охорону дитинства""Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування""Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей""Про освіту""Про соціальні послуги""Про соціальну роботу з сім'ями, дітьми та молоддю"Конвенцією ООН про права дитини, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами, а також цим Положенням.

1.3. Діяльність Комісії здійснюється відповідно до чинного законо­давства на принципах законності, гласності, гуманності, неприпустимості приниження честі і гідності неповнолітніх та громадян, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

1.4. Комісія створюється в складі 9–11 осіб. До складу Комісії входять представники структурних та територіальних підрозділів районної державної адміністрації.

1.5. Очолює Комісію голова районної державної адміністрації. Обов’язки секретаря Комісії виконує штатний працівник служби у справах дітей районної державної адміністрації, який є державним службовцем. Голова, заступник голови, відповідальний секретар та склад Комісії затверджу­ються розпорядженням голови районної державної адміністрації.

1.6. Комісія співпрацює в тісному контакті зі службою у справах дітей, , відділом освіти, управлінням праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації, патрульною поліцією Вінницького районного відділення поліції Вінницького відділу поліції головного управління Національної поліції у Вінницькій області, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, територіа­льним медичним об'єднанням тощо.

1.7. Засідання Комісія проводиться 1 раз на місяць (кожний  останній четвер місяця), а у випадку необхідності збирається на позачергове засідання Комісії.

1.8. Матеріали, що надходять до Комісії, реєструються в книзі ре­єстрацій, яку веде секретар Комісії. Матеріали і реєстраційна книга зберігаються у секретаря Комісії.

1.9. Секретар Комісії відповідає за ведення діловодства, належне оформлення та передачу на зберігання до архіву районної державної адміністрації матеріалів Комісії.

1.10. Комісія сприяє і надає допомогу батькам у вихованні дітей у тих сім’ях, які потребують додаткової уваги.

1.11. Рішення Комісії про призначення чи звільнення опікунів і піклувальників від виконання своїх обов’язків, а також з інших питань можуть бути оскаржені в установленому законом порядку.

 

2. Напрямки роботи та основні функції Комісії

Основним  завданням  Комісії  є   сприяння   забезпеченню реалізації   прав  дитини  на  життя,  охорону  здоров'я,  освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток.

2.1. Комісія відповідно до покладених на неї завдань:

1) розглядає та подає  пропозиції  до  індивідуального  плану соціального  захисту дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, який складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики, а також визначає перелік суб’єктів соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю (далі - суб’єкти соціальної роботи), що беруть участь у виконанні такого плану, контролює виконання його пунктів суб’єктами відповідно до їх компетенції;

2) розглядає питання,  у тому числі  спірні,  які  потребують колегіального вирішення, зокрема:

- реєстрація народження дитини, батьки якої невідомі;

- надання дозволу бабі, діду, іншим родичам дитини забрати її з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров'я, якщо цього не зробили батьки дитини;

- позбавлення та поновлення батьківських прав;

- вирішення спорів  між  батьками  щодо  визначення  або  зміни прізвища та імені дитини;

- вирішення спорів   між   батьками   щодо   визначення   місця проживання дитини;

- участь одного з батьків у вихованні дитини;

- побачення з    дитиною   матері,   батька,   які   позбавлені батьківських прав;

- визначення форми   влаштування   дитини-сироти   та   дитини, позбавленої батьківського піклування;

- встановлення і припинення опіки, піклування;

- утримання і    виховання    дітей    у    сім'ях    опікунів, піклувальників, прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу та виконання покладених на них обов'язків;

- збереження майна,   право   власності   на   яке   або  право користування  яким   мають   діти-сироти   та   діти,   позбавлені батьківського піклування;

- розгляд звернень  дітей  щодо неналежного виконання батьками, опікунами,  піклувальниками  обов'язків  з  виховання   або   щодо зловживання ними своїми правами;

- інші питання, пов'язані із захистом прав дітей.

3) розглядає підготовлені суб’єктами соціальної роботи матеріали про стан сім’ї, яка перебуває у складних життєвих обставинах, у тому числі сім’ї, в якій існує ризик відібрання дитини чи дитина вже відібрана у батьків без позбавлення їх батьківських прав, сім’ї, діти з якої влаштовуються до навчального закладу на стаціонарне перебування за заявою батьків, та:

- приймає рішення про взяття під соціальний супровід сімей, в яких порушуються права дитини (завершення або продовження у разі необхідності строку соціального супроводу);

- направляє у разі потреби батьків, які неналежно виконують батьківські обов’язки, для проходження індивідуальних корекційних програм до суб’єктів соціальної роботи, які відповідно до компетенції розробляють та впроваджують такі програми.

4) вирішує згідно з чинним законодавством питання щодо грошових виплат дітям, які перебувають під опікою чи піклуванням;

5) бере участь у вирішенні питання щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які закінчили навчально-виховні заклади і не мають житла;

6) вживає заходи щодо захисту особистих, житлових та майнових прав неповнолітніх та осіб, які перебувають під опікою чи піклуванням;

7) бере участь у розгляді судами спорів, пов’язаних із захистом прав неповнолітніх  та осіб, які перебувають під опікою чи піклуванням;

8) встановлює опіку над майном у передбачених законом випадках;

9) оформляє належні документи щодо особи підопічного та щодо майна, над яким установлюється опіка;

10) охороняє та зберігає житло та майно підопічних і визнаних безвісно відсутніми;

11) розглядає можливість відчуження майна, в тому числі квартир та житлових будинків, в ін­тересах осіб, які потребують опіки та піклування, і дають відповідну зго­ду чи заперечують;

12) проводить іншу діяльність щодо забезпечення прав та інтересів неповно­літніх дітей та повнолітніх осіб, які потребують опіки та піклування.

2.2. Сприяє координації діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо реалізації державної політики стосовно дітей, їх соціального та правового захисту профілактики дитячої злочинності та бездоглядності.

2.3. Формує громадську думку щодо державної політики з питань соціального та правового захисту дітей, профілактики правопорушень у їх середовищі, запобігання бездоглядності дітей. Інформує населення через засоби масової інформації про проблеми дітей та шляхи їх вирішення.

2.4. Вносить пропозиції щодо усунення порушень законодавства про дітей, посилення профілактичної роботи серед дітей та підлітків, з питань соціального захисту дітей, попередження бездоглядності, безпритульності серед них.

2.5. Вносить пропозиції щодо бюджетних асигнувань для реалізації цільових програм соціально-правового захисту дітей, профілактики правопорушень та запобігання бездоглядності.

2.6. Вивчає та узагальнює аналітично-статистичні дані щодо стану роботи з дітьми в районі, внесення пропозицій в установленому порядку щодо формування державної політики стосовно дітей.

2.7. Сприяє здійсненню контролю за умовами утримання і виховання дітей у спеціальних установах для неповнолітніх, організацією виховної роботи у навчально-виховних та позашкільних закладах, притулку для неповнолітніх, клубах за місцем проживання, дотриманням чинного законодавства про працю дітей на підприємствах, в установах, організаціях, незалежно від форм власності.

 

3. Права та обов’язки Комісії

3.1. Комісія має право:

- одержувати в установленому законодавством порядку необхідну для її діяльності інформацію від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій;

- подавати пропозиції щодо вжиття заходів до посадових осіб у разі недотримання ними законодавства про захист прав дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

- утворювати робочі групи, залучати до них представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій (за згодою) для підготовки пропозицій з питань, які розглядає комісія;

- залучати до розв'язання актуальних проблем дітей благодійні, громадські організації, суб'єкти підприємницької діяльності (за згодою).

3.2. В установленому законом порядку має право порушувати питання:

- про позбавлення батьків чи усиновителів, які ведуть асоціальний спосіб життя і негативно впливають на виховання дітей;

- про визнання усиновлення (удочеріння) недійсним і відміну його;

- про відібрання дитини від батьків, якщо подальше перебування дитини в сім'ї загрожує її життю або здоров’ю, належному вихованню;

- про повернення батькам дітей особами, які утримують їх у себе без законних на те підстав.

3.3. Комісія попередньо розглядає матеріали про:

- влаштування  неповнолітніх, які за станом здоров’я потребують догляду і не можуть захищати свої права та інтереси;

- встановлення опіки над майном підопічної особи;

- доцільність перегляду раніше прийнятого рішення районної державної адміністрації про призначення опікуна (піклувальника) над особою або майном;

- повернення належного неповнолітнім або недієздатним особам майна, яким незаконно заволоділи родичі або сторонні особи, стягнення збитків, заподіяних цими особами.

3.4. Комісія на своїх засіданнях розглядає та заслуховує інформацію:

- про проведення громадського огляду умов утримання, виховання, навчання, соціального захисту дітей-сиріт та дітей, які позбавленні батьків­ського піклування;

- про збереження і охорону належного підопічним майна;

- про використання опікунами пенсій, державної соціальної допомоги, аліментів, які одер­жують підопічні, прибутків від їх майна та грошових вкладів;

- звіти опікунів про виконання покладених на них обов'язків щодо підопічних;

- звіти директорів шкіл, шкіл-інтернатів, професійно-технологічних училищ, керівників дитячих дошкільних виховних закладів про роботу з дітьми-сиротами, дітьми, які позбавлені батьківської опіки та піклування, дітьми, які проживають у надзви­чайно складних умовах, про надання їм пільг, установлених законодавст­вом тощо;

3.5. Комісія приймає рішення про надання дозволу на відчуження, розподіл, продаж, обмін та закріплення житлової площі, яка належить неповнолітнім та недієздатним особам, а також дозволу на будь-які дії з майном, яке належить зазначеним особам.

4. Строки розгляду справ

4.1. Матеріали, що надходять до Комісії і не потребують додаткової інформації, розглядаються в 30-денний термін у робочому порядку.

4.2. Рішення про встановлення опіки або піклування приймаються не пізніше місячного терміну з моменту, коли стало відомо про необхідність установлення опіки або піклування.

4.3. Питання про влаштування неповнолітніх, які залишились без батьківсь­кого піклування, не мають засобів для існування та місця проживання  в 5-денний термін.

5. Діяльність Комісії

5.1. Основною організаційною формою діяльності комісії є її засідання, які проводяться у разі потреби, але не рідше ніж один раз на місяць.

5.2. Засідання комісії є правоможним, якщо на ньому присутні не менш як дві третини загальної кількості її членів.

5.3 До участі у засіданнях комісії можуть запрошуватися представники підприємств, установ, організацій та громадяни, які беруть безпосередню участь у вирішенні долі конкретної дитини, з правом дорадчого голосу.

5.4. Комісія у межах своєї компетенції приймає рішення, організовує їх виконання.

5.5. Рішення комісії приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів членів комісії, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови комісії.

5.6. Окрема думка члена комісії, який голосував проти прийняття рішення, викладається в письмовій формі і додається до рішення комісії.

5.7. Голова, його заступник, секретар та члени комісії беруть участь у її роботі на громадських засадах.

5.8. Загальні положення:

5.8.1. Члени Комісії працюють на громадських засадах.

5.8.2. У випадку, коли хтось із членів Комісії вибуває, відповідним розпорядженням голови районної державної адміністрації  на його місце призначається інша особа.

5.8.3. Очолює Комісію голова, який призначається відповідним розпорядженням голови районної державної адміністрації .

5.8.4. Обов’язки секретаря Комісії виконує начальник служби у справах дітей районної державної адміністрації.

5.9. Голова Комісії має заступника, який:

- скликає і координує роботу Комісії;

- готує і проводить засідання, підписує протоколи засідань;

- визначає функції секретаря, інших членів Комісії;

- представляє Комісію в установах, на підприємствах, в організаціях з питань, віднесених до її повноважень. Голова Комісії має право делегувати повноваження членам Комісії.

5.10. Секретар Комісії :

5.10.1. Секретар Комісії є державним службовцем, для якого встановлено нормований робочий день. Він призначається та звільняється з посади за поданням голови Комісії.

5.10.2. Секретар Комісії безпосередньо підпорядкований  заступнику голови районної державної адміністрації – заступнику голови Комісії з питань захисту прав дитини при районній державній адміністрації.

5.10.3. У разі тимчасової відсутності секретаря Комісії виконання його обов’язків  покладається на завідувача сектору опіки та піклування служби у справах дітей районної державної адміністрації.

5.10.4. Секретар Комісії відповідно до покладених на нього обов’язків:

- вивчає і реєструє всі матеріали, які надходять до Комісії;

- проводить прийом населення з питань опіки і піклування;

- готує матеріали, які необхідні для проведення засідань Комісії;

- веде протоколи засідань Комісії;

- організовує і веде діловодство Комісії;

- співпрацює з відділом освіти, управлінням праці і соціаль­ного захисту населення, медичними установами, органами поліції, суду та прокуратури тощо;

- бере участь у виявленні дітей, що залишились без батьківської опіки та дітей, що мають батьків, але потребують допомоги суспільства;

- обстежує умови життя та виховання дітей, що залишились без  піклування батьків, та дітей, які не мають належних умов для виховання в сім’ї;

- надає пропозиції щодо  влаштування неповно­літніх, які залишились без батьківського піклування: опіка (піклування), усиновлення (удочеріння), направлення в державні дитячі установи;

- здійснює контроль за вихованням, навчанням, станом здоров’я, матеріа­льно-побутовим утриманням підопічних, виконанням опікуном (піклуваль­ником) своїх обов’язків;

- надає пропозиції щодо допомоги опікунам (піклувальникам) у вихован­ні, навчанні, організації відпочинку підопічних;

- приймає документи та готує пропозиції, проекти розпоряджень, відповіді з пи­тань продажу, відчуження, використання, розподілу житла та майна, обміну та закріплення житла, одержання (впорядкування) вкладу та інших угод для розгляду на засіданнях Комісії та подальшого затвердження їх розпорядженнями, рішеннями голови районної державної адміністрації;

- приймає та розглядає скарги на дії опікуна (піклувальника) та порушує питання перед Комісією про звільнення опікуна (піклувальника) від своїх обов'язків;

- за дорученням голови Комісії бере участь у судових засіданнях при розгляді справ, що стосуються передачі дітей, які залишилися без піклування батьків, органам опіки і піклування, порушення житлових та майнових прав неповнолітніх та громадян, які потребують опіки та піклування.

 

6. Матеріально-технічне забезпечення роботи Комісії

6.1. Організаційне  та матеріально-технічне     забезпечення     діяльності     Комісії здійснюється службою у справах дітей районної державної адміністрації.

 

7. Відповідальність

7.1. Голова, секретар та члени Комісії  за неякісне або несвоєчасне  виконання своїх функцій, бездіяльність чи невиконання наданих їм прав, порушення ними норм етики несуть адміністративну, дисциплінарну, кримінальну та цивільну відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.