Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37239996
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
12993
22103
101917
36975102
410520
741627
37239996

Ваш IP: 3.14.6.194
20 квітня 2024 16:37

Свято вогню, води і пісні

Ще здалеку можна було почути гучні українські народні та купальські пісні, сміх, жарти. Адже на березі Південного Бугу зібралось майже усе селище, а також чимало гостей. Програма дійства була цікавою та захоплюючою. Окрім власне концерту, гості могли відвідати різноманітні атракціони, спортивні локації, ярмарки-продажі та придбати щось у закладах виїзної торгівлі, які розташувалися по усьому периметру території.

Із щирими вітаннями до односельчан та гостей звернулась очільниця Стрижавської територіальної громади Таїсія Короленко. Вона зробила невеличкий історичний екскурс, розповіла про обряди та традиції святкування Івана Купала, побажала усім мирного неба, міцного здоров’я, щастя, радості, злагоди, нових емоцій. Побажала, аби кожен в таку магічну ніч знайшов свою квітку папороті та завжди був огорнений любов’ю.

Затим Таїсія Анатоліївна запашним короваєм на вишитому рушнику зустріла головних героїв дійства Купала та Купайлиночку, які віншували усіх присутніх. Короваєм віншували й запальних учасниць фольклорного ансамблю «Берегиня», котрі цього дня радували не тільки односельців, а й брали участь у святковому концерті у Сосонці.

Яскравими барвами впродовж вечора вирувала концертна програма. Місцеві аматори сцени радували односельчан та гостей запальними танцями, гучними піснями та яскравим театралізованим дійством. У дивовижний світ народних та купальських пісень публіці допомогли поринути ВІА «Дивограй», купальський та фольклорні ансамблі «Оксамит» та «Берегиня» і сольні виконавці, зокрема, Наталя Колесник, Діана Крічфалушій, Яна та Аня Смірнови, Андрій Ходак, Інна Томчак, Володимир Дідик, Олеся Московкіна, Яна Гаврилюк. Динамічними та сучасними хореографічними постановками публіку дивували юні вихованці студії танцю «Стронг оф денс», а дівчатка із дитячого садочка вразили - дефіле у вишуканих сукнях. За доброю традицією, запальним фаєр-шоу публіку вітали артисти театру студії «У-Вей».

Глядачі досхочу розважалися, споглядаючи на Водяного та русалоньок, які облили присутніх з ніг до голови водою. Згодом дівчата виконали танець з віночками, прикрашаючи при цьому традиційне купальське деревце – Марену. Ну а браві хлопці мали можливість взяти участь у козацькій забаві та дістати приз з височенного стовпа видершись на нього.

На свято завітав і голова Вінницької РДА Михайло Демченко. Він щиро поздоровляв людей, бажав всіляких гараздів, відвідав виставку та заклади виїзної торгівлі. Керманич району подякував працівникам селищної ради та її очільниці Таїсії Короленко за чудову орга-нізацію дійства, артистам – за професіоналізм, мелодійність, любов до того, що вони роблять, та справжню українську щирість.

Допоки палало купальське вогнище, символізуючи єднання неба та землі, дівчата розпочали ворожбу, пускали на воду вінки із запаленими свічками, приспівуючи у пошуках свого судженого. Згодом, усі бажаючі – а це і діти, і дорослі, і закохані пари, мали змогу пострибати через багаття. Усі бажаючі змогли почастуватись смачною та ситною рибною юшкою та ароматними пирогами.

А потім весь «добрий люд» ще й танцював до глибокої ночі. І хто знає, можливо, в цей магічний час комусь пощастило знайти квітку папороті, адже інколи дива таки трапляються, а для когось загадковою диво-квіткою стало нове кохання чи довгоочікуване примирення.

Джерело: комунальна регіональна газета "Подільська зоря"

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.