Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37193538
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
8493
15077
55459
36975102
364062
741627
37193538

Ваш IP: 18.118.184.237
18 квітня 2024 12:08

У гідрологічному заказнику «Ільківський став» готуються до облаштування безбар’єрної рекреаційної зони

Про співпрацю територіальної громади з місцевими фермерськими господарствами та громадськими організаціями розповіла  Ільківський сільський голова Тетяна Петровська. Про роботу заказника присутніх поінформувала голова громадської організації «Асоціація захисників довкілля та пропаганди здорового способу життя «Явір» і «Школи зеленого туризму» Наталя Шибінська.

- В 2014 році нашою громадською організацією був розроблений проект про визнання заказника «Ільківський став» об’єктом природно-заповідного фонду, - розповідає Наталя Шибінська. - На початку 2016 року, після погодження сесій сільської та районної рад, позитивного висновку Департаменту екології облдержадміністрації, обласна Рада прийняла рішення про визнання його об’єктом природно-заповідного фонду місцевого значення – гідрологічного заказника «Ільківський став».

На початку року громадська організація написала грантовий проект на 14-й обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад з екологічної тематики. Цей проект дозволить використати кошти обласного бюджету на ремонт гідротехнічної споруди – водозабірника, що регулює рівень води заказника. Також голова «Явору» Наталя Шибінська разом з волонтерами планують в подальшому облаштувати під’їзні доріжки та місця для риболовлі для осіб з обмеженими можливостями та створити безбар’єрну рекреаційну зону на північно-західному березі Ільківського ставу. Ці пропозиції подані до Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації.

- На черговій сесії обласної Ради, яка пройде 30 червня, буде розглядатись питання «Про Програму розвитку туризму у Вінницькій області на 2017 - 2020 роки», - повідомив голова обласної Ради Анатолій Олійник. – Пропозиції громадських організацій щодо розвитку «зеленого туризму» в області були враховані під час розробки програми.

«Насправді в нас є багато громадських активістів і організацій в районі,  які є прикладом небайдужості і базуються на відданості тим справам, які вони творять та роблять за свої власні кошти та вільний від роботи час.  Саме таких людей нам потрібно, як владі підтримувати, які пропагандують екопрокти «зелений туризм» та надавати їм можливість втілювати в життя свої ідеї. Ми багато бачили моментів по Стадницькому полігоні, які звичайно хотілося б покращити. Саме завдяки системній роботі, на той час, Володимира Гройсмана з переробки твердих побутових відходів ми сьогодні не маємо екологічної катастрофи, яка є в інших містах України. Я думаю, що нам потрібно гуртуватися та робити все можливе, щоб не забруднювати навколишнє природне середовище, адже все, що ми робимо заради наших нащадків: дітей, внуків, правнуків» - наголосив голова Вінницької районної державної адміністрації Михайло Демченко.

В Ільківці створений підрозділ громадських інспекторів з охорони довкілля, який разом з волонтерами щомісяця прибирає територію, облаштовує щитами та інформаційними плакатами заказник, встановлює шлагбауми.

Сама ж водойма є одним з каскадних руслових ставків річки Рівець, має гідрологічну цінність, його площа становить 21 гектар. На берегах ставу функціонує велика кількість джерел, серед них виявлені і обстежені понад 30. В цілому територія знаходиться в гарному природному стані, адже з 2000 року тут не ведеться жодної господарської діяльності.

На південному березі водойми знаходиться унікальне історичне джерело «Понюкова криниця», яке є гідрологічною пам’яткою природи місцевого значення. Це джерело підземних вод має лікувальне, естетичне, оздоровче та історико-культурне значення.

Заказник «Ільківський став» дозволяє розвивати «зелений туризм» та приваблює джерельними водами, екологічно чистою місцевістю та водоймами.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.