Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37291427
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
15413
17333
32746
37138079
461951
741627
37291427

Ваш IP: 3.136.154.103
23 квітня 2024 22:37

До 1 січня 2018 року необхідно вирішити питання з несортованими відходами

Окрім членів Координаційної ради, у засіданні взяли участь близько 100 осіб – заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник,  голова Вінницької райдержадміністрації Михайло Демченко, голова Вінницької районної ради Сергій Сітарський, голови райдержадміністрацій, члени президії обласної Ради, члени постійних комісій обласної Ради з питань охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки та раціонального використання надр; з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження, депутати обласної Ради, керівники обласних департаментів, управлінь установ, голова Громадської ради при Вінницькій обласній Раді, сільські та селищні голови Вінницького району, представники засобів масової інформації.

Розпочинаючи пленарне засідання, голова обласної Ради Анатолій Олійник наголосив, що зазначена тема є надзвичайно актуальною на нинішній день.

– Сьогодні ми розглядаємо питання щодо природоохоронної роботи та поводження з твердими побутовими відходами на території Вінницької області, адже з 1 січня 2018 року законодавчо буде заборонено захоронення на сміттєзвалищах несортованих відходів, – підкреслив очільник найвищого самоврядного органу області. – Статтею 32 Закону України «Про відходи» передбачений обов’язок створення умов для реалізації роздільного збирання побутових відходів, а з 1 січня 2018 року встановлюється заборона на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Тому сьогодні ми побачили, як працює підприємство «ЕкоВін», які перші кроки зроблені на Стадницькому полігоні, як співпрацює громадськість з органами місцевого самоврядування. Ми маємо обмінятися думками щодо напрацювання системи поводження з твердими побутовими відходами у нашій області, бо масштаби цієї проблематики в цілому для України є вкрай загрозливими.

- З кoжним рoкoм збiльшується кiлькiсть пoбутoвих вiдхoдiв, якi в пoдaльшoму зaхoрoняються нa пoлiгoнaх oблaстi. Цe приблизнo 1,4 млн. м3 смiття. Тeндeнцiя збiльшeння зaхoрoнeнoгo смiття склaдaє вiд 3% дo 10%. Нa сьoгoднi в oблaстi нaрaхoвується 784 пaспoртизoвaних пoлiгoни для склaдувaння смiття. Нa жaль, пeрeвaжнa бiльшiсть нe вiдпoвiдaє нoрмaм тa вимoгaм сучaснoгo зaкoнoдaвствa, – зауважив директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури ОДА Сeргiй Вoлкoв, інформуючи прo стaн рoбoти та стрaтeгiю пoвoджeння з твeрдими пoбутoвими вiдхoдaми, систeму упрaвлiння i нaпрaцювaння в цій галузі.

Про хід виконання Регіональної програми охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів на 2013-2018 роки доповів директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Микола Ткачук.

- Програма складається з чотирьох напрямів – підвищення рівня суспільної екологічної свідомості; поліпшення екологічної ситуації та підвищення рівня екологічної безпеки; припинення втрат біологічного та ландшафтного різноманіття і формування екологічної мережі; інші природоохоронні заходи (будівництво та реконструкція каналізаційних мереж, придбання контейнерів для збору ТПВ, сміттєвозів та іншої техніки, будівництво та реконструкція гідротехнічних споруд), - зазначив Микола Ткачук. - Загальний обсяг коштів, що були виділені на фінансування природоохоронних заходів, з 2013 по 2016 роки склав 86167,65 тис. грн. Фактичне освоєння склало 53420,8 тис. грн.

Завершуючи доповідь, очільник профільного департаменту підкреслив, що заходи, передбачені Програмою, у більшій частині успішно реалізуються. Основна частина фінансування спрямована на будівництво та реконструкцію очисних каналізаційних споруд, каналізаційних мереж та колекторів, що дозволить поліпшити забезпечення населення якісною питною водою та якісним рекреаційним ресурсом. Левова частка фінансування спрямована на придбання засобів для організації сортування, захоронення, збору та вивезення твердих побутових відходів; безпечне поводження з непридатними хімічними засобами захисту рослин. Зазначені заходи є підготовкою умов для виконання норми Закону «Про відходи», яка з 1 січня 2018 року заборонятиме вивіз на полігони несортованих твердих побутових відходів.

Виступаючи перед присутніми з доповіддю, голова Вінницької райдержадміністрації зазначив:  «Незважаючи на проблеми, які залишаються на сьогодні, покращення екологічної ситуації у районі є пріоритетним напрямком. Так, у майбутньому буде продовжуватись робота щодо покращення благоустрою населених пунктів, ліквідації стихійних сміттєзвалищ, очищення лісосмуг та залучення коштів для покращення санітарних норм якості питної води, очищення водойм, укріплення берегів річок та ставків, покращення технічного стану водопровідних та каналізаційних мереж».

Підбиваючи підсумки Координаційної ради з питань місцевого самоврядування  при голові обласної Ради, було визначено що стрaтeгiя Вiнниччини стoсoвнo пoвoджeння з ТПВ пoлягaє в тoму, аби кaрдинaльнo змiнити ситуaцiю в oблaстi щe в пoтoчнoму рoцi. Тoму дo пoчaтку 2018 рoку плaнується прoвeдeння систeмнoї рoбoти нa бaзi рaйoнiв з пeрeрoбки смiття: - щорічно передбачати у видатковій частині місцевих бюджетів кошти на реалізацію заходів, передбачених місцевими екологічними програмами;

- проводити щомісячні „Дні чистоти” у всіх населених пунктах районів області;

- залучати жителів територіальних громад, трудові колективи підприємств, організацій, установ, приватних підприємців, екологічні організації до виконання заходів із санітарного очищення населених пунктів, ліквідації стихійних сміттєзвалищ, впорядкування прибережних та придорожніх смуг;

- завершити ліквідацію стихійних сміттєзвалищ та укладання угод на вивіз побутових відходів, привести у належний санітарний стан сміттєзвалища населених пунктів області, відновити та перенести їх межі, створити захисні лісові насадження, визначити земельні ділянки сміттєзвалищ, які потребують рекультивації;

- забезпечити виконання вимог Закону України „Про відходи” в частині укладання договорів на збір та вивіз побутових відходів на полігони складування;

- активізувати роботу адміністративних комісій щодо притягнення до адміністративної відповідальності порушників  правил благоустрою населених пунктів та правил поводження з твердими побутовими відходами.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.