Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37240040
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
13037
22103
101961
36975102
410564
741627
37240040

Ваш IP: 3.149.214.32
20 квітня 2024 16:41

Відновлення меж земельної ділянки за ініціативою власника

Часто трапляється так, що документи, які підтверджують право власності громадянина на земельну ділянку є у нього в наявності, але власник достеменно не знає де саме проходять межі його земельної ділянки. Особливо це стосується земельних ділянок, отриманих внаслідок розпаювання. У такому випадку існує потреба у відновленні їх меж. Зробити це можна наступним чином:

Проведення робіт із відновлення меж земельної ділянки здійснюється землевпорядними організаціями за тією документацією із землеустрою, за якою земельна ділянка формувалась (у переважній більшості випадків це або проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки, або відповідна технічна документація). Якщо така документація не збереглась, необхідно замовити у землевпорядної організації виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Щоб знайти таку організацію можна:

• звернутися до сусідів чи знайомих, які оформляли документи на землю, та запитати їх, яка організація це робила;

• звернутися до місцевої ради – як правило, на території сільської чи міської ради працюють декілька землевпорядних організацій;

• звернутися до районного (міського) відділу (управління) Держземагентства України та дізнатися, які організації працюють на території Вашого району або населеного пункту;

• здійснити пошук в мережі Інтернет.

Виконавцем робіт у обраній Вами землевпорядній організації може бути лише особа, що має сертифікат інженера-землевпорядника. Перелік таких осіб розміщений на офіційному сайті Держземагентства за адресою: http://www.dazru.gov.ua (підрозділ «Державний реєстр сертифікованих інженерів-землевпорядників» розділу «Ліцензування та сертифікація»). Без наявності такого сертифікату у виконавця робіт технічна документація буде вважатись недійсною.

Жодних дозволів органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на складання документації та проведення робіт із відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) отримувати не потрібно.

Домовтесь з землевпорядною організацією про вартість, строки виконання робіт та укладіть відповідний договір. Будьте уважні при укладенні договору.

Зверніть увагу на те, щоб в договорі були вказані конкретні терміни виконання робіт. Строк виконання робіт згідно законодавства не може перевищувати 6 місяців.

Землевпорядна організація має виконати відповідні роботи і у разі необхідності розробити технічну документацію у строки, встановлені договором.

Закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою. Межові знаки передаються на зберігання власнику земельної ділянки за відповідним актом.

Складання технічної документації із землеустрою передбачає, що інженер-землевпорядник має визначити точні межі земельної ділянки на місцевості і закріпити ці межі межовими знаками.

У разі неможливості виявлення дійсних меж їх встановлення здійснюється за фактичним використанням земельної ділянки. Якщо фактичне використання ділянки встановити неможливо, то кожному виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки.

У разі коли в такий спосіб визначення меж не узгоджується з виявленими обставинами, зокрема зі встановленими розмірами земельних ділянок, то межі визначаються з урахуванням цих обставин.

Повідомлення власників (користувачів) суміжних земельних ділянок про дату і час проведення робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється землевпорядною організацією.

Власники (користувачі) суміжних земельних ділянок, місце проживання або місцезнаходження яких невідоме, повідомляються про час проведення робіт із закріплення межовими знаками поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) через оголошення у пресі за місцезнаходженням земельної ділянки.

Закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) може здійснюватися за відсутності власників (користувачів) суміжних земельних ділянок у випадку їх нез'явлення якщо вони були належним чином повідомлені про час проведення вищезазначених робіт, про що зазначається у акті прийомки-передачі межових знаків на зберігання.

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.