Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36716025
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
8678
24751
89841
36455495
625842
828250
36716025

Ваш IP: 3.88.16.192
28 березня 2024 10:40

Заходи безпеки на воді в місцях організованого відпочинку дітей

Безпека дітей на воді досяга­ється правильним вибором і обладнанням місць купання, чіткою організацією купання дітей на відкритих водоймах та систе­матичним проведенням роз'ясню­вальної роботи про правила пове­дінки на воді.
Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Вінницької області

 

Методичний  кабінет
МЕТОДИЧНІ   РЕКОМЕНДАЦІЇ
керівникам дитячих оздоровчих таборів

Заходи безпеки на воді в місцях організованого відпочинку дітей
Облаштування   місць   купання

Місця для купання дітей виби­раються біля похилого, бажано пі­щаного берега, з пологим нахилом завглибшки 1,5 м без ям, обривів і розташовані за 500м від пристаней, гребель та інших гідротехнічних спо­руд. У місцях купання не повинно бу­ти виходу ґрунтових вод низької температури, джерел забруднення води, вирів.  Межі місця купання по­значаються буйками, обструганими і зв'язаними між собою жердинами або канатами з поплавцями.

Перед відкриттям оздоровчого табору дно місця купання обсте­жується водолазами на відсутність сторонніх предметів (корчів, водо­ростей, скляних та металевих пред­метів тощо), про що складається відповідний акт.

Пляж повинен відповідати вста­новленим санітарним вимогам, бути впорядкованим та обгородженим з боку суші. За три метри від зрізу води встановлюються стійки з рятувальними засо­бами: рятувальні круги  (з розрахун­ку один круг на п'ять чоловік, які ку­паються), рятувальна мотузка (кі­нець Александрова).

Кожен дитячий оздоровчий табір, розташований біля водойм, обов'яз­ково повинен мати рятувальний пост у складі не менше двох чоловік. Рятувальні пости обладнуються і ви­ставляються тими організаціями, в підпорядкуванні яких перебувають дитячі оздо­ровчі табори.

Організація   купання   дітей   на   відкритих   водоймах

Купання дітей при відсутнос­ті рятувальних постів забороне­но! Відповідальність за безпеку ді­тей під час купання покладається на педагогічного працівника — керівника групи дітей.

Категорично забороняється допуска­ти  дітей  до  водойм  без  нагляду  дорослих!

Перед початком купання дітей проводиться поточна перевірка дна місця купання, перевіряється наяв­ність рятувальних засобів. Після цьо­го групи дітей відводяться на свої ділянки купання та інструктуються щодо правил поведінки на воді.

Купання дітей дозволяється проводити групами не більше 12 осіб і тривалістю 10 хвилин. Глибина води в місцях купання дітей до 9 років повинна бути не більше, ніж до рівня грудей дитини середньої на зріст у такій групі. Для купання дітей старшого віку відво­дяться місця завглибшки не більше 1,2 метра.

За тими, хто купається, повинно вестися безперервне спо­стереження!

Під час купання дітей на тери­торії дитячого пляжу забороняєть­ся:

ü купання і присутність сторонніх осіб;

ü катання на човнах;

ü ігри і роз­ваги на воді.

Купання дітей, які не вміють плавати, проводиться окремо від інших. Організовує і контролює його керівник оздоровчого закладу.

Навчання дітей плаванню проводиться на обладнаному навчаль­ному пункті, обгородженому сіткою або штахетником на суші і на воді. Навчальний пункт забезпечується плавальними дошками, підтримувальними поясами, мегафоном та обладнується стендом з навчальни­ми плакатами з методики та техніки плавання, правилами поведінки на воді. Навчання проводиться група­ми, чисельністю не більше десяти осіб.

Обов'язкова  присутність  ін­структора  і  медичного  працівника!

Після закінчення часу, відведе­ного на купання, адміністрація оздо­ровчого табору зобов'язана виділя­ти патруль (відповідального черго­вого) для обходу берега водойми та ведення контролю за кількістю дітей в гру­пах (загонах).

Для купання дітей під час похо­дів і екскурсій вибирається неглибо­ке місце з пологим, чистим від кор­чів, водоростей і мулу дном. Обсте­ження місця купання проводиться дорослими, які вміють плавати і пір­нати, добре знають прийоми ряту­вання та надання першої медичної допомоги. Межі місця купання поз­начаються жердинами, буйками то­що. Купання проводиться тільки під контролем дорослих  при дотриман­ні всіх запобіжних заходів.

Купання дітей, які не вміють плавати, під час походів забороняється!

Пам’ятайте! Порушення правил безпеки - головна

причина загибелі дітей на воді.

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.