Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37196802
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
11757
15077
58723
36975102
367326
741627
37196802

Ваш IP: 3.146.152.99
18 квітня 2024 15:59

Обережно – гриби!

Гриби завжди дивували своєю загадковістю. Дехто навіть вважав, що вони походять від Бога. В одному з перших німецьких травників ХVI століття про гриби було сказано таке: «Гриби називають дітьми богів, бо народжуються вони без насіння, як інші».

Світ грибів дуже різноманітний. Фахівці нараховують до 100 тисяч видів усіх грибів на нашій планеті. В їх число входять і ті, які розвиваються у вигляді плісняви на стінах будинків, на поверхні черствого хліба, сиру, й ті, які уражають людей, тварин, рослини. Серед 10 тисяч видів грибів із крупними плодовими тілами, які розповсюджені на земній кулі – приблизно 2 тисячі шляпкових грибів. У цю кількість входять і їстівні, й отруйні гриби. На наш стіл потрапляють не більше 60 видів. Але в них, виявляється, так складно розібратися!

У багатьох країнах гриби вважають делікатесом, а в Західній Європі їх вважають їжею для бідних.

Навесні, дощового літа та восени жителі нашої області ідуть до лісу, ходять в поля збирати гриби. Та частенько виникає сумнів, чи класти до кошика знайдений гриб. Може, він отруйний? Щоб бути впевненим і вберегти себе від отруєння, потрібно ознайомитися не лише з їстівними, а й отруйними грибами, навчитися розрізняти гриби-двійники, збирати гриби, не руйнуючи грибниці.

Гриби – дивний дар природи. Вони мають високі харчові якості. Свіжі гриби корисніші за моркву й капусту. А сушені – корисніші яєць.

Гриби багаті фосфором, калієм, кальцієм, йодом, марганцем.

Основні причини отруєнь грибами:

-         вживання отруйних грибів;

-         неправильне приготування умовно їстівних грибів;

-         вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

-         вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть у білих грибів і підберезовиків є небезпечні двійники).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль в животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Застерігаємо!

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби:

-         якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;

-         поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

-         невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення – «бульба», покрите оболонкою;

-         з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;

-         пластинчасті – отруйні гриби маскуються під них;

-         шампіньйони («печериці»), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби з зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть із шапки слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин, після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити.

Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовуються для соління: грузді, вовнянки тощо, котрі містять молочний сік, - тим самим ви позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші гриби містять отруйні речовини, які в шлунку не розкладаються. Взаємодіючи з алкоголем, отрута розчиняється та викликає гостре отруєння.

Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

Увага! В жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

-         «усі їстівні гриби мають приємний смак»;

-         «отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний»;

-         «усі гриби в молодому віці їстівні»;

-         «личинки комах, черва і слимаки не чіпають отруйних грибів»;

-         «опущені у відвар грибів срібні ложка чи монета чорніють, якщо в каструлі є отруйні гриби»;

-         «цибуля чи часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні»;

-         «отрута з грибів видаляється після кількагодинного кип’ятіння»;

-         «сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль в животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів залежно від виду грибів, кількості з’їдених грибів, віку та стану здоров’я потерпілого.

Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

  1. Викликати швидку медичну допомогу.
  2. Ще до її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийняти активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу; покласти на живіт і до ніг постраждалого грілки для полегшення його стану.
  4. З’ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби, провести профілактичні заходи.

При отруєнні забороняється:

-         вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику;

-         займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Наполегливо радимо! Не збирайте та не їжте грибів зовсім. Без грибів можна прожити.

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.